מי צריך פחמימות

לנהל אורח חיים LCHF בישראל

הדיאטה הים תיכונית

כרתים 2013

נהנים בכרתים מאי 2013

אני חייבת להודות, נדהמתי לקרוא את "הפתעה גדולה ושמנה" מאת נינה טייכולץ.

הכוונה, העובדות בקשר לפחד-משומן השגוי לא חדשות לי. אבל בפרט היה פרק אחד בספר שגרם ללסת לפול לי. פשוטו כמשמעו! הפרק על שמן זית והדיאטה הים תיכונית.

כבר ידעתי שאנצ'ל קיס התחיל את הרעיון של התזונה הים התיכונית כאשר אסף נתונים עבור המחקרים ה- 6 ו- 7 המדינות שלו. הוא בילה זמן מה על אחד מאיי יוון, כרתים, ובחן את הרגלי האכילה שלהם ובריאותם. אבל האם זאת היתה אותה סוג תזונה כפי שאנחנו חושבים היום? רבים שמנסים לאכול בריא, ועושים זאת על ידי אכילת דיאטת הים התיכונית, די בטוחים שיש הרבה ראיות התומכות בה. אני למשל חשבתי כי חוקרים בדקו אותה. ובכן … מסתבר שלא!

קודם כל, למעשה אין עדיין הסכמה אמיתית מה זה דיאטת הים תיכונית. נראה שלכל מדינה ים תיכונית יש הגדרה משלה. אחרי הכל, אוכלים בצורה שונה לגמרי בספרד, צרפת, איטליה, סלובניה, קרואטיה, מונטנגרו, אלבניה, יוון, טורקיה, סוריה, לבנון, ישראל, מצרים, לוב, תוניסיה, אלג'יריה, מרוקו, ועל כל האיים שנמצאים בים. נכון, רוב האוכלוסיות שאוכלות באופן מסורתי משלבות בתפריטן 'פירות-וירקות' וכן דגים, אבל לא כולן משתמשות ב'דגנים מלאים', והן בהחלט שונות אחת מהשניה כשמדובר בכמויות וסוגי שומן ובשר.

שנית כל, לא נעשו מחקרים קליניים אמיתיים, אלה תצפיתיים בלבד. המחקרים הקליניים שאת תוצאותיהם מצטטים כדי להראות על יתרונות הדיאטה, היו בעצם רק "כמו ים תיכוני", וכוללים בין היתר מחקר אחד שבו המשתתפים אכלו בעיקר מוצרי מזון הודיים (!), ואחד שבו השתמשו במרגרינה (!) במקום בשמן זית. הא???

שלישית כל, נראה כי רוב הנתונים לטובת הדיאטה הים התיכונית המוצגים היום מבוססים על הנתונים של אנצ'ל קיס משנות ה-1960: נתונים שנאספו בכמה שאלונים מ- 33 ו- 34 גברים כל אחד. חלק מהשאלונים אספו במהלך תקופת הצום הנוצרי שבו אנשים דתיים נמנעים מאכילת בשר ומוצרים אחרים מן החי, ובכך חותכים כמחצית מצריכת השומן הרווי הרגיל שלהם. (ואנשים יווניים באותה תקופה היו די מסורתיים בדתם.) אז איך הנתונים האלו יכולים להיות משמעותיים?

רביעית כל, אוכלוסיית כרתים היתה מנמנמת צהריים (טיפול במתחים), עובדת שדותיהן (פעילות גופנית), מטפלת בחיותיהן (מרעה, ביצי חופש), ונפגשת בטברנת הכפר ובאירועים מקומיים (חברתיות). כמה כל זה השפיע על איכות חיי האנשים שם? וכמה מיזה אנחנו לוקחים בחשבון כאשר אנחנו מדברים על תזונה בריאה?

חמישית כל, הדיאטה מכרתים עושה כרתיים בריאים. האם היא תעבוד גם על אסקימואים שאבותיהם חיו בעיקר מדגים ושומן? האם היא תעבוד גם עבור אנשי קיטווה שאבותיהן חיו בעיקר על פקעות, קוקוס, ודגים? לכמה מאיתנו יש אבות מכרתים???

אז תגידו לי, איך אפשר לטעון שתזונה הים תיכונית הינה הדיאטה הטובה ביותר עבור כולם?

אבל, כן מצאתי דבר אחד נהדר בתזונה הים תיכונית! היא די דלה בסוכרים. אם מדלגים על הלחמים.

 

מודעות פרסומת

רוצה להוסיף תגובה?

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

מידע

ערך זה פורסם ב-אוקטובר 2, 2016 מאת ב-כללי ותויגה ב-, , , , , , , , .

לאתר LCHF ישראל

LCHF ישראל - האתר הרשמי

הזן את האימייל שלך כדי להרשם לבלוג ולקבל עדכונים על רשומות חדשות באימייל.

הצטרפו אל 519 שכבר עוקבים אחריו

Blog Stats

  • 65,085 hits
%d בלוגרים אהבו את זה: